TUBELESS BANDEN, WAT & HOE
Tubeless banden worden steeds populairder. Wat zijn tubeless banden precies, wat zijn de voordelen ervan en zijn ze geschikt voor jou? Op deze pagina zullen we deze vragen beantwoorden en meer. Je zult ook lezen hoe je een tubeless band moet oppompen en wat te doen als je tubeless band lucht verliest.
WAT ZIJN TUBELESS BANDEN
Het tubeless bandensysteem is een systeem waarbij de buitenband rechtstreeks op de velg wordt gemonteerd zonder gebruik te maken van een binnenband. Om dit systeem te laten werken, is het belangrijk dat de velg tubeless-ready is en luchtdicht. Daarnaast heb je een geschikte tubeless buitenband nodig. De tubeless buitenband wordt geïnjecteerd met een vloeibare latex die er voor zorgt dat kleine gaatjes meteen gedicht worden wanneer je lek rijdt. Op deze manier hoef je je fietsritten niet meer te onderbreken vanwege een lekke band.
TUBELESS BANDEN DE VOORDELEN
Tubeless banden bieden veel voordelen. Een van de voornaamste voordelen van tubeless banden is dat je niet de ongemakken ervaart van lekrijden tijdens je fietstochten. Je hebt geen binnenband nodig en je kunt lekker doorfietsen zonder dat je fietsmaten op je hoeven te wachten wanneer je voor de zoveelste keer je band moet vervangen. Het luchtdichte systeem voorkomt ook dat lucht ontsnapt bij kleine gaatjes, dankzij de vloeibare latex die deze direct afdicht.
Een ander voordeel van tubeless banden is de vermindering van wrijving tussen de binnen- en buitenband, waardoor je een betere rolweerstand hebt. Tubeless banden geven je de mogelijkheid om met een lagere bandenspanning te rijden, wat zorgt voor meer comfort en grip op ruiger terrein.
De voordelen van tubeless banden
✓ Je hebt geen binnenband nodig
✓ Je ervaart een verbeterde rolweerstand
✓ Je kunt rijden met een lagere bandenspanning
✓ Je hebt betere grip
✓ Het biedt meer comfort
TUBELESS BANDEN MONTEREN
“Hoe monteer ik tubeless banden op mijn gravelbike of racefiets?” Dit is een van de meest gestelde vragen die ik van mijn klanten ontvang. Het monteren van tubeless banden kan een uitdaging zijn, wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Mijn advies luidt dan ook altijd om dit te laten doen door een fietsenmaker. Zij beschikken over de juiste materialen, kennis en expertise om jouw tubeless banden op de juiste manier te monteren. Zo ben je gegarandeerd van luchtdichte banden die perfect op de velg zijn gemonteerd.
Daarnaast vallen de prijzen voor het laten monteren van tubeless banden best mee. Je kunt jezelf dus een hoop gedoe besparen, door het monteren van tubeless banden uit te besteden aan iemand voor wie dit dagelijkse kost is.
Mocht je toch zelf aan de slag willen met het monteren van je tubeless banden, dan heb je de volgende materialen nodig:
✓ Tubeless-ready velgen
✓ Tubeless velglint/tape
✓ Tubeless geschikte buitenbanden
✓ Tubeless ventielen
✓ Vloeibare latex voor afdichting
✓ Pomp met luchtkamer of een compressor
Schoonmaken en luchtdicht maken van de velg
Het is belangrijk om de velgen van tevoren grondig schoon te maken met een sopje of een ontvetter, omdat latex niet goed hecht op een vette ondergrond. Zodra de velgen schoon zijn, kun je beginnen met het luchtdicht maken van de velg. Dit wordt gedaan met behulp van velgtape die je over de velggaatjes en het ventielgat plakt. Om het ventiel te kunnen monteren, prik je een klein gaatje in de tape op de plaats waar het ventiel zal komen.
De tubeless band op de velg leggen
Wanneer de velg volledig luchtdicht is gemaakt, kun je de band op de velg leggen. Houd er rekening mee dat dit proces wat moeizamer verloopt dan bij ‘normale’ buitenbanden. Dit komt doordat tubeless banden strakker op de velg moeten zitten om een luchtdichte afsluiting te garanderen. Zorg ervoor dat je het ventiel goed afsluit met behulp van het ventielringetje. Nadat je de band op de velg hebt geplaatst, kun je beginnen met het oppompen. Het oppompen van tubeless banden verschilt enigszins van het oppompen van een band met binnenband.
Tubeless banden laten ploppen
Om de tubeless band goed op de velg te laten zitten, heb je een speciale pomp nodig waarmee je de band onder hoge druk kunt oppompen. Door de hoge druk wordt de band in de velgrand gedrukt, waardoor deze luchtdicht wordt afgesloten. Dit kun je bereiken met een compressor of met een pomp met een luchtdrukkamer. Je zult een luide “plop” of “knal” horen en zien wanneer de band stevig op de velg vastklikt. Dit geeft aan dat de band goed is opgepompt en luchtdicht op de velg zit.
Het vullen van de tubeless banden
Laat nu de lucht uit je band lopen en verwijder de ventielkern. Je kunt nu de vloeibare latex in de band gieten. Voor racefietsbanden is ongeveer 30 ml latex voldoende, terwijl gravelbanden ongeveer 50 tot 60 ml nodig hebben. Zodra de band is gevuld, draai je het wiel een paar keer rond zodat de latex gelijkmatig over de binnenkant van de band wordt verdeeld. Nadat je deze stappen hebt gevolgd, is het raadzaam om de band op zijn zij te leggen en ongeveer een uur te laten rusten. Daarna kun je de banden oppompen naar jouw persoonlijke voorkeur en de rijomstandigheden.
TUBELESS BANDEN PLOPT NIET
Het kan gebeuren dat je tubeless banden niet direct “ploppen” wanneer je ze hebt gemonteerd. Dit kan waarschijnlijk te wijten zijn aan onvoldoende luchtdruk die in de band wordt opgebouwd.
Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat de tubeless band alsnog goed op zijn plek zit:
Verwijder de ventielkern voordat je begint met het oppompen van de band. Hierdoor kan er meer lucht door het ventiel stromen, wat de kans op een “plop” vergroot.
Spuit wat zeepsop op de rand van de band en het wiel. Dit kan helpen om de band beter over de velg te laten glijden en uiteindelijk in het velgbed te duwen.
Controleer of de band geen lucht verliest tijdens het oppompen. Om de luchtdichtheid van de velg te verhogen, kun je een extra laag velglint toevoegen.
Door deze tips te volgen, vergroot je de kans dat de band goed op zijn plek zit en luchtdicht is. Vergeet niet om regelmatig de bandenspanning te controleren en indien nodig aan te passen aan je persoonlijke voorkeur en de rijomstandigheden.
TUBELESS BANDEN LOPEN LEEG
Het leeglopen van tubeless banden is een bekend probleem dat soms voorkomt bij oudere velgen. Een slecht of beschadigd velgbed kan ervoor zorgen dat de band niet luchtdicht wordt afgesloten. Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de band zo goed mogelijk in het velgbed wordt gedrukt, zodat er een goede luchtdichte afsluiting ontstaat.
Om dit te bereiken, kun je de band laten leeglopen en de rand van zowel de band als de velg besproeien met een zeepoplossing. Hierdoor zal de band gemakkelijker over de velg glijden en kun je deze met je duimen in het velgbed manoeuvreren.
Als de band echter correct gemonteerd is, maar toch leegloopt, kan er mogelijk een gaatje zijn dat niet goed wordt afgedicht. In dat geval kan het nodig zijn om extra latex toe te voegen, zodat eventuele gaatjes worden gedicht.
WIL JIJ JE BANDEN TUBELESS LATEN MAKEN?
Wil jij het laten tubeless maken van de banden van je racefiets of gravelbike liever uitbesteden?
Bij ons ben je aan het juiste adres! In onze werkplaats in Venlo helpen wij jou graag met het tubeless maken van de banden van jouw racefiets, mountainbike of gravelbike. Neem contact met ons op voor meer informatie.